Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av Marksommer (Tremors), amerikansk film fra 1990

Monster-film, Komedie, Grøsser, Sci-Fi Spilletid: 96 minutter Aldersgrense: 15 år

Sjarmfull monsteraction som er tro mot sin sjanger

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 19.06.2017]

Denne filmen handler om nettopp det tittelen antyder. Nemlig store mark eller ormer i bakken. Vi følger Val McKee og Earl Basset som bestemmer seg for å dra fra Perfection i Nevada. Men da starter en merkelig buldring i bakken som forhindrer dem i å reise. Med hjelp fra en velutdannet seismologiskstudent, oppdager de at den avsidesliggende byen deres er hjemsøkt av gigantiske menneskeetende vesener som lever under jorden. Nå begynner kampen for å beseire disse fæle underjordiske vesenene...

Annonse:

Dette er andre gang jeg prøver meg på denne filmen. Første møte var ikke det beste møtet for min del, derfor tenkte jeg å gi filmen en ny sjanse etter å ha sett en god del mer film i samme gaten. Har nå lært meg å sette pris på filmer litt i skrekksegmentet som jeg hatet for ti år siden, og dette er jammen meg en av de bedre lille filmene i monstersegmentet. Filmen lyser gøy hele veien til målet. Dette fungerer til tross for at konseptet er litt ‘over the top’ for de fleste. Det hjelper på at filmen aldri tar seg selv særlig seriøst og fokuserer mest på å gi deg en god filmopplevelse.

Filmen åpner med at Kevin Bacon slår lens utfor en klippe. Etterpå skremmer han kameraten ut av soveposen. Etter det setter de to redneckene opp et gjærde før de treffer på en vakker ung kvinne som skal ta seismografiske undersøkelser av grunnen. Dette gir en humørfylt og sjarmfull åpning på filmen. Digger starten på filmen med en veldig løs og ledig stemning.

Alt bygger seg sakte men sikkert opp og vi får ikke se ormene i livet før det går langt ut i filmen. Likevel merker vi mye til dem litt utenfor kameraet. Liker slike filmer. Det er noe eget med eldre monsterfilmer som tar seg tid til å bygge opp stemning uten å vise for monsteret for mye og ikke bare overeksponere oss for monsteret som jeg synes mange nyere monsterfilmer har for mye av.

Elsker filmingen i filmen. Det er noe eget med når vi ser ormen og følger den mot sitt offer. Ormene er også svært smarte og klarer å få store ting ned i bakken. Hele veien bruker filmskaperne kule vinkler og triks på hvordan de skal klare å skape illusjonen med store ormer i bakken. Dette er gjort med masse praktiske effekter som ser ganske bra ut for sin tid. Elsker hvordan ormene ser ut som en litt mindre versjon av sandoremene i Dune-filmen og med mindre ormer som stikker ut av gapet til de store ormene.

Vi blir med på alt rollefigurene opplever og finner ut rundt de glupske ormene i sanden som terroriserer nabolaget. Digger at vi hele veien vet like mye som de vi følger om ormene. Det gjør at jeg nesten føler meg som en av gjengen. Når vi først får se ormene er de mindre enn jeg trodde, men det er også noe litt større i dypet. Og det er ikke bare en av de store, men flere uhyrer i sanden. Våre venner har flere teorier om hvordan ormene er blitt så store. Det er alt fra at de er mutert, en del av et forsøk fra myndighetene, kommer fra verdensrommet eller at de er forhistoriske dyr som nå har våknet til livet igjen. Liker de enkle reglene som rollefigurene gradvis finner ut imens de observerer og forsøker å hamle opp med udyrene.

Filmen er vellykket regissert av Ron Underwood. Dette var også Underwoods debutfilm og er også hans beste sammen med City Slickers med Billy Crystal som kom noen år etter denne. Siden har han bare laget noen mindre solide komedier før han dessverre gikk kun over til TV-formatet der han har regissert epsioder for TV-serier som ‘Once Upon a Time’, ‘Agents of S.H.I.E.L.D.’ og ‘Grey's Anatomy’. Jeg elsker skuespillerne med en Kevin Bacon i front som Valentine McKee. Han viser seg å være i storform og gjør denne filmen verdt å se alene. I andre roller treffer vi Fred Ward (Kjent fra filmer som ‘The Right Stuff’, ‘Flukten fra Alcatraz’ og ‘Short Cuts’), Michael Gross (‘Fem i Familien’ / ‘Family Ties’), Reba McEntire (Reba) og Victor Wong (’Den Siste Keiser’, ‘Big Trouble in Little China’ og ‘The Golden Child’). Musikken er svært lystig med litt trekkspill og gitar i westernmodus. Den minner noe om den du finner i ‘Crocodile Dundee’, og er med på å definere stemningen i filmen.

Konklusjon
Jeg husket ikke så mye av filmen fra forrige gjennomsyn. Det første inntrykket mitt er at dette er en film jeg har undervurdert. Denne filmen var utrolig underholdende og fremstår en riktig godbit som hadde vokst på seg etter forrige gjensyn da jeg var mer likegyldig til filmen. Fikk også bra sommerstemning av filmen som bader i sol og lystig stemning til tross for at de gigantiske ormene truer i sanden. Filmen er ikke veldig skummel, men har en nærmest elektrisk stemning som gjør at jeg nesten ikke får nok av filmen underveis. Filmen er bra spennende hele veien og er akkurat passe lang. Liker også komedieaspektet med filmen som fungerer bra og gjør filmen friskere og lettere å like. Når rulleteksten kommer sitter jeg å smiler og er godt fornøyd med det filmen har gitt meg. Om du liker sjarmfulle monsterfilmer som er tro mot sin sjanger, med praktiske effekter fra gyldne tider, er dette noe du bør oppleve.
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Marksommer 5 - Burt jager ormer i Afrika
- Marksommer 4 - Prequel med fra westerntiden
- Marksommer 3 - Ormer som kan fly...
- Marksommer 2 - Ormer utvikler seg...

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Byfolk! - City Slickers - Fornøyelig småmorsom komedie

Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

Omtalespalte: Skrekkfilm

I denne spalten trekker vi frem enkeltfilmer innenfor skrekkfilmens verden. Om det er en større kjent grøsser eller en mindre profilert slasher er ikke poenget, mer at filmen skiller seg ut som skrekkfilm, er verdt å fremheve av skrekkfilmer eller rett og slett bare engasjerer på et eller flere nivåer.

Skrekkfilmsjangeren dekker mange undergenre, men hvor fellestrekkene selvsagt ligger i spenningen, det skremmende, i grøsset, deres evner til å frembringe dette i oss. Om dette videre er en typisk slasher, eller mer i retning psykologisk thriller kan begge deler oppfattes som en variant av skrekkfilmen. Skrekkfilmspalten kan inneholde dybdeanalyser så vil det kunne være sjanse for at ting "røpes" mer enn i vanlige kinoanmeldelser.
Les flere spalteomtaler: Skrekkfilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,2 av 6 - 30 stemmer)

Kritikker i media

 • Lawrence Journal-World
 • Northwest Herald (Crystal Lake)
 • Filmbyen
 • Filmsnakk.no
 • skrekkfilm.com
 • efilmcritic.com
 • San Francisco Examiner
 • Worcester Telegram & Gazette
 • Scifimoviepage.com
 • Reelviews.net
 • Captain Charismas Filmblogg
 • Dagsavisen
 • Se og hør
 • Programbladet
 • Defilmblog.be
 • ColeSmithey.com
 • Blodklubben.no
 • Dagbladet
 • Aftenposten
 • Filmfront
 • Verdens Gang

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Universal Studios / Universal Pictures, No Frills Film Production

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.