Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Westworld - Sesong 1, amerikansk tv-serie fra 2016

Sci-Fi, Thriller, Western Spilletid: 60 minutter Aldersgrense: 15 år

Westworld - Sesong 1: Mektig storsatsning fra HBO - som lykkes

[Skrevet av: Torstein Ryen-Pettersen, Dato: 18.01.2018]

En av de største serie-snakkisene ved siden av HBOs «Game of Thrones», er (også) HBOs sin svært så påkostede «Westworld». Serien har allerede triumfert hos publikum og kritikere da den ble lagt ut for strømming, og er nå å finne på fysisk format. Her kommer vår anmeldelse av første sesong av «Westworld».

Annonse:

Tenk deg et sted hvor du får utløpt for dine største fantasier. Tenk deg et sted hvor du betaler en grei slump med penger, får plass på et tog og havner midt i ville vesten. Tenk deg så at du kan gjøre akkurat det du ønsker der, enten det gjelder å ta en weekend på byens lysthus eller kanskje du har en drøm om å fange tyvene som robber byen uke etter uke. Det stedet er «Westworld», et sted hvor de greit bemidlede mennesker på kloden får gjøre som de vil, i en verden full av de mest troverdige androidene som finnes. Alt er lov, og ingenting vondt kan skje. Nei, du kan ikke bli skutt på ekte, og du drar neimen ikke på deg en kjønnssykdom om du skal falle for fristelsen som kan føre til slikt. Men tenk også… hva hvis androidene utvikler et tankesett på utsiden av det de er programmert til? Hva kan skje da?

Og det er nettopp i skjæringspunktet til denne problemstillingen hvor vi havner i første sesong av HBOs nye storsatsing, kalt «Westworld». Kanskje du allerede drar kjensel på navnet, som om det allerede finnes noe som heter akkurat det samme? Ja, TV-serien er basert på samme bok som skapte filmen som ble laget for over 40 år siden. Boken de er basert på er skrevet av Michael J.Crichton, som også skrev Jurassic Park-boken, som de fleste kjenner til gjennom bl.a. «Jurassic Park» fra 1993 – av Steven Spielberg. Om du ikke vet så mye om «Westworld» fra før av, så er det et velkjent premiss om du er sånn middels bevandret i «Jurassic Park»-filmenes historie. En stor temapark hvor folk kan besøke midt i ville vesten. Dinosaurer er byttet ut med androider. Så enkelt er premisset for denne høyst interessante TV-serien.

Men fra en liten historieleksjon til hvordan «Westworld» oppfører seg i praksis. Det er utrolig mange paralleller til «Jurassic Park» i denne TV-serien, men det utarter seg på en mer voksen og dyster måte i denne western-serien. Fra familievennlig parkområde i «Jurassic Park» hvor en smårar professor leker gud med dinosaur-DNA, er vi i «Westworld» omgitt av mennesker som vil utforske hvem de faktisk er som personer. Godt hjulpet av androidene rundt dem, som ikke nøler med å trigge frem en eller annen dyster skjebne. Som sagt så kan ikke androidene drepe menneskene, men når vi hopper inn i historien begynner et par av de kvinnelige androidene å stille spørsmål, som parkens skaper (spilt av selveste Sir Anthony Hopkins) ikke ønsker at skal bli spurt. Hvem styrer, hvem tar avgjørelsene og er det ingen rom for at androidene skal få lov til å tenke selv, om de faktisk er i stand til det? Det er mange spørsmål som dukker opp, og HBO har klart å sørge for at spørsmålene pakkes inn et visuelt forbløffende western-rike, hvor det er mange karakterer med sine historier, som flettes godt inn i hverandre. Jeg vet ikke om Crichton selv kunne forestille seg at hans univers kom til å passe så godt inn på TV-skjermen, spesielt etter at filmen i seg selv var underholdende nok.

Det er utrolig mye talent innblandet i denne TV-serien. Ikke bare sitter Jonathan Nolan som serieskaper, men det er så utrolig mye mer i denne dyre produksjonen. Og foran kamera er der hvor magien virkelig skjer, som via et stjerneensemble får det til å skinne i all sin prakt (enten du ser serien på Blu-ray eller 4K UHD).

Det er utrolig vanskelig å se bort i fra at stjerneskuespillere som Jeffrey Wright, Sir Anthony Hopkins, Evan Rachel Wood, Ed Harris og Thandie Newton alle gjør fabelaktige (og svært interessante) roller. De befinner seg alle på hver sin kant av historien, men er alle bundet opp mot parkens eksistens på en eller annen måte. Karakterene deres er alle av de spennende sortene, og hver gang de er på skjermen blir man sittende rolig – full av beundring. Ikke bare er karakterene deres skrevet på en uhyggelig god måte, men de gjør en sabla god jobb med å projisere sine tanker over på den som ser på. Man føler hva de tenker og man kjenner det nesten fysisk på kroppen når de agerer på det som skjer i historien.

Et kvalitetsstempel fra HBO er hvordan de klarer å bygge opp hele universet (med tilhørende karakterer) fra første episode, og hele veien til siste episode. De slipper aldri opp, og jeg synes ikke at noen episodene er direkte kjedelige heller. Det er noe interessant å finne i nesten hver dialog og hver scene, samtidig som dramaturgien gjør sitt med den røde tråden som stadig vaker i bunnen. Det bygges opp til flere saftige avsløringer i løpet av de to siste episodene, slik at man har noe grandiost å se frem til i slutten av den første sesongen. Jeg sitter allerede nå og venter på neste sesong, for jeg kan nesten ikke vente med å få reise tilbake til «Westworld»; stedet hvor man angivelig skal kunne gjøre som man ønsker uten at det får konsekvenser. Men alle valg har en konsekvens, og det er en fryd å erfare det sammen med denne fantastiske gjengen.
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Westworld - Fornøyelsesparken der man får lov å drepe for gøy

Diskusjon

10.12.2016 sier Tore Andre Øyås: Kommentar på Pål Frostad sin omtale 'Westworld - Sesong 1': Skal SÅ sees, over nyttår! ;D

Omtalespalte: DVD / Blu-Ray

DVD / Blu-Ray
Les flere spalteomtaler: DVD / Blu-Ray
Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(5,4 av 6 - 46 stemmer)

Kritikker i media av S01

 • Dagbladet
 • Side2
 • Filmfront
 • Lyd og Bilde
 • Serienytt.no
 • popmatters.com
 • Vielskerserier.dk
 • San Francisco Chronicle
 • Entertainment Weekly
 • Indiewire.com
 • Time
 • Wegotthiscovered.com
 • USA Today
 • Verdens Gang
 • Aftenposten
 • FilmMagasinet
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Soundvenue.com
 • RogerEbert.com
 • The Hollywood Reporter
 • Commonsensemedia.org
 • slantmagazine.com
 • New York Post
 • The New York Times
 • Washington Post
 • Variety

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.