Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Maria Magdalena (Mary Magdalene), engelsk (britisk) film fra 2018

Drama Spilletid: 120 minutter Aldersgrense: 12 år

En helt OK leksjon i kristendom

[Skrevet av: Torstein Ryen-Pettersen, Dato: 30.11.2018]

Etter x antall filmer og TV-serier hvor livet til Jesus har fått en real gjennomgang har jeg egentlig gått ganske lei. For lengst. Derfor er det friskt at vi nå får en film som handler om en av personene som stod ham nærmest de siste dagene: Maria Magdalena.

Annonse:

For godt over 2000 år siden går en kvinne mot strømmen og trosser familie, tro og tradisjon når hun drar fra den lille fiskelandsbyen hun er vokst opp. I stedet for å gå den veien som alle andre går, brenner hun for noe helt annet og blir med i en radikal bevegelse hvis leder forteller om en bedre verden for oss alle. Lederens navn er Jesus fra Nazareth.

Som nevnt så føler jeg at historien om Jesus og da spesielt hans siste dager er laget i hjel både som film og som TV-serie. Det skal noe helt nytt og spektakulært til for å gjøre historien interessant nok til å overbevise på egenhånd, så på den måten er faktisk «Mary Magdalene» et lite friskt pust. Ikke det at filmen klarer å spinne denne historien til noe helt nytt og ei heller sørger for at originaliteten tar overhånd, MEN den lar oss se hendelsene opp mot korsfestelsen og dagene etter gjennom øynene til Maria Magdalena. I tillegg får vi også lov til å bli kjent med henne gjennom hennes bakgrunn og hennes sterke vilje til å bryte ut fra konvensjonene lagt til grunn av hennes familie.

Noe annet som «Mary Magdalene» klarer å tilføre er en uhyre skarp atmosfære. Det er en helt fabelaktig spennende måte regissør Garth Davis klarer å skape gjennom fotoet til Greig Fraser (som også har jobbet med stemningsfulle filmer som «Zero Dark Thirty», «Foxcatcher» og «Killing Them Softly»). Øyet for detaljer gjør at det ofte er scenene hvor det skjer minst, man mest lever seg inn i filmen.

Filmen er også meget velspilt. Joaquin Phoenix trår sjeldent feil, ei heller som selveste Jesus, mens gode navn som Rooney Mara og Chiwetel Ejiofor er begge med på å sørge for at kvaliteten er bunnsolid i tre av de mest fremtredende rollene. Mara i hovedrollen er tilbakeholden og nøktern, slik at karakteren ikke blir vanskelig å like. Jeg savner derimot at Maria Magdalena får enda mer fundament – slik som vi i en kort periode opplever at manusforfatterne ønsker å gjøre i åpningsminuttene. Her får vi vite litt om det som driver henne, men ikke nok – i mine øyne. Kjemien hun har med motspillerne er kanskje litt stiv og kjølig, men på en annen side så kan det kanskje være veldig reelt med tanke på at hun som ensom kvinne blir tatt inn i et miljø bestående av menn med sterke personligheter. Hun glir likevel frem som en kvinne verdt å merke seg, ikke bare som karakter men også skuespilleren Mara – som stadig viser nye og spennende sider.

«Mary Magdalene» er ingen stor og episk fortelling, og den klarer seg egentlig best på den måten. Denne historien trenger ikke Mel Gibson til å dra på og sørge for at folk besvimer når de ser Jesus sine siste dager. Dette er en helt annen fortelling, og den er fortalt på en måte som interesserer uten å tråkke på tærne til de som kanskje føler at denne historien er støtende. For meg er det en kurant filmopplevelse om et av de mest kjente fenomenene i verdenshistorien, sett fra et litt annerledes perspektiv. Jeg tror ikke dette er en film jeg kommer til å vende tilbake til så fort jeg har mulighet, men den fungerte greit den tiden jeg viet til den.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Lion - 'Tore på sporet' i India.

Diskusjon

Omtalespalte: DVD / Blu-Ray

DVD / Blu-Ray
Les flere spalteomtaler: DVD / Blu-Ray
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,4 av 6 - 25 stemmer)

Kritikker i media

 • Heyuguys.com
 • Matt's Movie Reviews
 • Stuff.co.nz
 • Irish Independent
 • Adressavisen
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Filmfront
 • Empire
 • Irishtimes.com
 • Sensacine
 • The Australian
 • Daily Telegraph (UK)
 • Fotogramas
 • Filmfrosk (Youtube)
 • Student Edge
 • Sydney Morning Herald
 • Times (UK)

Land:

Storbritannia, Australia

Språk:

Engelsk

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.